UPC ecoRacing i Addendum, l’engranatge del futur de l’enginyeria

UPC ecoRacing, més d’una dècada de dedicació.

Els inicis de l’equip UPC ecoRacing es remunten a l’any 2008. Un grup d’estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa va iniciar l’ambiciós projecte de dissenyar i fabricar un monoplaça des de zero per competir a la Formula Student, una competició entre estudiants d’universitats de tot el món en la qual es promou l’excel·lència en l’enginyeria per desenvolupar un vehicle de competició.

El 2010, l’equip va presentar el seu primer monoplaça, l’ecoR2, que al seu torn va ser el primer vehicle híbrid de competició dissenyat i fabricat dins del territori espanyol. Des de llavors, UPC ecoRacing ha millorat els seus vehicles any rere any, aconseguint grans resultats i convertint-se en l’equip amb més títols d’Espanya, amb un total de 42 trofeus.

Addendum i ecoRacing treballant per la implementació d’una transmissió personalitzada a l’ecoRD.

Addendum és una empresa egarenca amb més de 62 anys treballant en el sector. Especialitzats en mecànica i transmissions, ofereixen un producte totalment personalitzat i a mida per poder donar les millors solucions als seus clients, proveint engranatges d’alta precisió i qualitat. Per garantir aquesta alta qualitat, des d’Addendum, han invertit en una màquina de metrologia d’alta precisió de Liebherr, la WGT600. Aquesta permet validar la qualitat dels engranatges que fabriquen per així poder garantir als clients uns estàndards de qualitat amb una gran precisió.

Amb trenta treballadors a la seva plantilla, són capaços d’oferir les transmissions i peces de precisió que equipen molts clients de diferents sectors com l’aeronàutic, el naval i el de l’automoció entre molts d’altres repartits en 11 països d’arreu del món. Addendum ha treballat al costat d’UPC ecoRacing per a implementar millores, controls i innovacions per a millorar la qualitat de les transmissions que incorporen els monoplaces.

Transmissió per engranatges planetaris, el sistema utilitzat per UPC ecoRacing.

La transmissió planetària és per UPC ecoRacing un sistema que ofereix moltes avantatges per poder competir de manera eficaç, ràpida i segura. Els engranatges signats per Addendum permeten augmentar la repetibilitat amb una transmissió uniforme i amb un baix nivell de vibracions, que juntament amb l’alta precisió i estabilitat permeten augmentar la durabilitat i la fiabilitat de tot el conjunt.

Aquesta temporada, els membres d’UPC ecoRacing han pogut realitzar el control de qualitat dels engranatges de la transmissió amb la nova eina d’Addendum. Això no ha permès només comprovar l’alta precisió dels processos de fabricació, sinó que també ha permès assegurar la fiabilitat del conjunt dels engranatges, i per tant la de l’ecoRD. Comptant amb quatre motors en roda i un parell de 1190Nm, és essencial utilitzar els millors engranatges del mercat que, disposats adequadament, permeten a l’ecoRD una major transmissió del parell assolint una gran acceleració, que el porta a fer el 0 a 100 km/h en tan sols 2,4 segons.

El monoplaça d’UPC ecoRacing va competir a la Formula Student Netherlands, on va aconseguir dos Top 5 en les proves d’acceleració i volta ràpida. L’equip també va participar a la Formula Student Switzerland, aconseguint alçar-se com a guanyador d’aquesta competició. Finalment, UPC ecoRacing va competir a la Formula Student Spain, en la categoria de vehicle autònom, aconseguint un sòlid segon lloc en aquesta.

Cap d’aquests resultats s’haguessin pogut aconseguir sense el gran esforç de tots els membres de l’equip i el suport de empreses com Addendum, que fan un gran treball dia a dia per poder oferir el millor i així aconseguir junts tots els objectius que es proposen.

 

Compartir article:

CA EN ES