UPC ecoRacing, un equip d’estudiants en el futur autònom

El cotxe autònom d’un grup d’estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya de Terrassa no s’atura davant el COVID-19.

Un equip de 24 estudiants, partícips de la Formula Student, en el seu afany de seguir a l’avantguarda tecnològica, i tenint com a pilar fonamental la sostenibilitat, inicien una nova etapa de formació i disseny per implementar, en no gens menys de 2 anys, el primer monoplaça autònom de l’equip.

Noticia Driverless 1

L’equip d’UPC ecoRacing amb el seu vehicle ecoRX 2019

Aquest equip amb més de 10 anys d’història, després de sortir victoriós amb 5 trofeus aconseguits en les 4 competicions europees més prestigioses de la Formula Student, i compartint l’objectiu del panorama internacional, el vehicle autònom, decideix donar el següent pas per apropar-se al futur autònom i sostenible.

La incorporació de nous integrants, dels quals 7 es dedicaran exclusivament en estudiar els nous sistemes del cotxe autònom, obre pas a nous reptes que l’equip espera superar amb l’ajuda i compromís dels seus patrocinadors.

Malauradament, donada la situació actual amb el Covid-19, el seu pla inicial de fer una última evolució del concepte ecoRX i competir per Europa no es podrà dur a terme aquesta temporada per la cancel·lació de les competicions. Tot i així, UPC ecoRacing s’ha determinat a implementar les noves millores en el vehicle amb ajuda del seus patrocinadors, per poder validar-les i seguir millorant. Paral·lelament, donat l’aturada de tot treball presencial, aquesta etapa de confinament ha servit per realitzar formacions telemàtiques a tots els membres, aprofundint en conceptes i així avançar el disseny del monoplaça de l’any que ve.

Noticia Driverless 2

Reconeixement de cons amb les càmeres del ecoRX 2019

Gràcies als coneixements obtinguts de l’ecoRX, es parteix d’un cotxe amb 4 motors en roda que compta amb algorismes de control intel·ligents com el control de tracció o el Torque Vectoring, que permet al vehicle controlar el parell donat pels motors a cada roda en tot moment.

No obstant això, el desenvolupament del nou vehicle cau, per tant, en fer una sensorització completa del mateix, utilitzant sensors com giroscopis, acceleròmetres i GPS (els mateixos que fan servir els telèfons mòbils per situar-se) per saber la posició i estat del cotxe amb exactitud en tot moment.

Sensors d’infrarojos i càmeres completen el sistema autònom dotant d’ulls al cotxe, permetent-lo prendre decisions i actuar mitjançant xarxes neuronals, optimitzant la traçada a cada volta i així reduir el temps per cada gir. El vehicle es controla mitjançant actuadors per a simular un pilot de veritat per complet. Això permet canviar entre una conducció manual i autònoma segons es desitgi, seguir testejant el vehicle en tot moment, i al cap i a la fi, millorant el vehicle contínuament.

UPC ecoRacing espera, fent servir aquestes noves tecnologies pioneres en el món de l’automoció, formar noves enginyeres i enginyers capaços d’estar al capdavant de la innovació, per tal d’assegurar l’avanç cap a un futur més sostenible i eficient.