UPC ecoRACING

ecoRX: el primer monoplaça elèctric amb tracció total de l’Estat

L’innovador monoplaça de l’equip terrassenc marca l’inici d’una nova era del projecte

info

El passat dimecres 27 de juny es va presentar, per primera vegada a tot l’estat, un monoplaça elèctric de competició amb tracció a les quatre rodes, l’ecoRX. El nou vehicle d’UPC ecoRacing presenta moltes novetats tècniques amb les quals l’equip espera aconseguir molts èxits als circuits d’arreu del món.

La principal innovació de l’ecoRX és la tracció total, amb la incorporació de quatre motors elèctrics, un directament a cada roda, sumant una potència total de 187 CV. Això, afegit al pes reduït de 190 kg, fa que el monoplaça tingui una relació pes-potència de ben bé 1 CV/kg. Com a referència, els turismes usualment no arriben a una relació de 0.1 CV/kg. A més a més, cada motor pot actuar independentment, millorant el pas per corba amb l’ajuda de l’anomenat torque vectoring, el qual controla el parell i la potència entregada per cada un dels motors en cada instant.

info

En l’apartat mecànic, el xassís de l’ecoRX és un monocasc de fibra de carboni que li confereix una rigidesa 5 vegades superior amb una reducció de pes de 10 kg respecte els anteriors models. El monoplaça també presenta un conjunt aerodinàmic complet, on destaca l’aleró posterior de tres elements amb sistema DRS, el qual redueix la resistència aerodinàmica del monoplaça a les rectes en un 30 %. Expressat d’una altra forma, a una velocitat de 100 km/h, l’aerodinàmica seria capaç de generar la suficient força com per a que el vehicle pogués rodar pel sostre.

info

La dificultat tecnològica afegida d’instal·lar i controlar un motor a cada roda no ha impedit a l’equip terrassenc realitzar noves millores a la resta de sistemes, com per exemple el fet d’optimitzar les llandes híbrides de fibra de carboni i alumini, reduint-ne el pes un 25 %. Totes les innovacions d’aquest nou concepte s’han fet tenint en compte la sostenibilitat, un dels pilars bàsics a l’hora de dissenyar i fabricar les diferents peces del monoplaça.

L’equip terrassenc revelarà el proper dimecres davant de patrocinadors i col·laboradors, comunitat universitària i la resta de gent interessada en el projecte la seva evolució de monoplaça 100% elèctric. Aquest nou concepte que es presenta, coincidint amb el desè aniversari de l’equip, és el successor de l’ecoRZ, desenvolupat durant les últimes quatre temporades, el qual va derivar en tres monoplaces que han portat a l’equip a triomfs arreu del món.

info

UPC ecoRacing inicia així una nova etapa, 10 anys després del seu naixement, per seguir vinculat al món de la mobilitat sostenible i encarant aquesta nova temporada amb l’ambició de seguir sent un dels equips pioners de l’Estat en aquest sector.