El CFP i UPC ecoRacing col·laboren en la fabricació del conjunt roda del nou ecoRX

El conjunt roda és una de les parts fonamentals del nou monoplaça de UPC ecoRacing, el primer elèctric amb tracció total de l’estat.

El Centre de Formació Pràctica de Manresa ha estat l’encarregat de fabricar les quatre manguetes que subjecten cada un dels quatre motors de l’ecoRX, el primer vehicle elèctric amb tracció total de l’estat.

info

La mangueta és l’encarregada de transmetre les forces de la roda als braços de suspensió, a més d’allotjar els 8 engranatges que formen el sistema de transmissió. Cada un dels quatre conjunts de la roda ha estat dissenyat per transmetre a través d’aquesta transmissió, un parell de 300 Nm, aportant un parell total al monoplaça de 1200 Nm i una acceleració de 0 a 100 km/h en 2.4 segons.

info

La mecanització d’aquestes parts, d’alumini de qualitat aeronàutica (7075-T6), està feta amb una fresadora amb control numèric per ordinador (CNC) de cinc eixos que és capaç de reproduir, amb un error inferior a 0,01mm, les necessitats requerides pel disseny d’aquestes complexes peces del monoplaça. Gràcies a això, el resultat final és un sistema de manguetes amb una reducció del 15% del pes respecte a anteriors especificacions, a més d’una adaptabilitat completa al sistema de transmissió en roda que incorpora l’ecoRX. A continuació, es mostra un vídeo del procés de mecanitzat realitzat per el CFP.

Les manguetes són una part clau que a més s’ha d’adaptar als punts de suspensió adequats segons els estudis de dinàmica del vehicle pertinent. L’actual disseny busca optimitzar l’estructura per tal de fer-la més lleugera, així com per facilitar l’ajust de diferents paràmetres referents a la posada a punt del monoplaça, com pot ser la caiguda del pneumàtic.

Aquesta és només una de les mostres de la feina i complexitat que comporta fabricar un monoplaça amb tracció integral amb un motor a cada roda, i també de la importància dels patrocinadors i col·laboradors del projecte en el procés de construcció d’un vehicle mai vist a l’Estat, com és l’ecoRX.