UPC ecoRACING

UPC ecoRacing, un equip d’estudiants en el futur autònom

Un grup d’estudiants de l’UPC de Terrassa inicia el disseny d’un nou cotxe autònom amb tracció total.

En el seu afany de seguir a l’avantguarda tecnològica, i tenint com a pilar fonamental la sostenibilitat, l’equip egarenc inicia una nova etapa de formació i disseny per implementar, en no gens menys de 2 anys, el primer monoplaça autònom de l’equip.

Noticia Driverless 1

L’equip d’UPC ecoRacing amb el seu vehicle ecoRX 2019

Aquest equip amb més de 10 anys d’història, després de sortir victoriós amb 5 trofeus aconseguits en les 4 competicions europees més prestigioses de la Formula Student, i compartint l’objectiu del panorama internacional, el vehicle autònom, decideix donar el següent pas per apropar-se al futur autònom i sostenible.

La incorporació de 21 nous integrants, dels quals 7 es dedicaran exclusivament en estudiar els nous sistemes del cotxe autònom, obre pas a nous reptes que l’equip espera superar amb l’ajuda i compromís dels seus patrocinadors.

Amb l’última evolució del concepte ecoRX, es donarà pas a una transició completa de tot l’equip al vehicle autònom, amb un nou disseny del cotxe que aportarà millores en el rendiment en pista ampliant els límits del futur monoplaça de la família ecoR.

Noticia Driverless 2

Reconeixement de cons amb les càmeres del ecoRX 2019

Gràcies als coneixements obtinguts de l’ecoRX, es parteix d’un cotxe amb 4 motors en roda que compta amb algorismes de control intel·ligents com el control de tracció o el Torque Vectoring, que permet al vehicle controlar el parell donat pels motors a cada roda en tot moment.

No obstant això, el desenvolupament del nou vehicle cau, per tant, en fer una sensorització completa del mateix, utilitzant sensors com giroscopis, acceleròmetres i GPS (els mateixos que fan servir els telèfons mòbils per situar-se) per saber la posició i estat del cotxe amb exactitud en tot moment.

Sensors d’infrarojos i càmeres completen el sistema autònom dotant d’ulls al cotxe, permetent-lo prendre decisions i actuar mitjançant xarxes neuronals, optimitzant la traçada a cada volta i així reduir el temps per cada gir. El vehicle es controla mitjançant actuadors per a simular un pilot de veritat per complet. Això permet canviar entre una conducció manual i autònoma segons es desitgi, seguir testejant el vehicle en tot moment, i al cap i a la fi, millorant el vehicle contínuament.

UPC ecoRacing espera, fent servir aquestes noves tecnologies pioneres en el món de l’automoció, formar nous enginyers capaços d’estar al capdavant de la innovació, per tal d’assegurar l’avanç cap a un futur més sostenible i eficient.